FAQ: Spildevand

Har du et spørgsmål om spildevand? Så kan du muligvis få svar i vores FAQ.

Hvad gør jeg ved overfladevand på min egen grund? 

Du skal selv sørge for bortledning af overfladevand på din egen grund. Husk at kloakarbejde kræver autorisation. Hvis der sker oversvømmelse fra et offentligt dræn eller et vandløb, skal du kontakte Faxe Kommune på tlf. 56 20 29 00.

Hvad gør jeg ved rotter?

Faxe Kommune har ansvaret for at bekæmpe rotter i hele kommunen. Hvis du har rotter eller finder tegn derpå, skal du kontakte kommunen på tlf. 56 20 29 20.

Læs mere om, hvordan du får hjælp til rottebekæmpelse.

Hvad gør jeg, hvis gaderisten er fyldte?

Gaderisten tilhører ejeren af vejen. Oplever du problemer med riste, som ikke trækker eller er stoppet, skal du kontakte vejejeren. Det er også vejejeren, der står for drift og vedligehold af gaderisten.

Er du i tvivl om, hvem der ejer vejen, kan du altid kontakte Park & Vej hos Faxe Kommune på tlf. 56 20 29 00.

Hvad koster en ekstra tømning af bundfældningstank?

Du kan læse mere om vores priser i takstbladet.

Hvad koster spildevand?

Du kan læse mere om vores priser i takstbladet.

Hvem skal jeg kontakte ved problemer med af- og til løb til bundfældningstanken?

Hvis du udleder til en bundfældningstank, og der er stoppet i toilet/vask, kan du kontakte en kloakmester eller VVS’er, som kan hjælpe dig.

Hvor søger jeg om hel eller delvis fritagelse for tømningsordningen?

Hvis din ejendom står tom eller huset nedrevet, kan man søge om fritagelse for tømning af bundfældningstank hos Faxe Kommune, Miljøafdeling.

Du kan ikke blive fritaget for ordningen, før du har fået en godkendt fritagelse fra myndigheden.

Hvordan tilmelder/afmelder jeg SMS-ordningen?

Du kan tilmelde dig forsyningens SMS-ordning her.

Hvorfor lugter der af kloak inden døre?

Lugtproblemer inde i huset skyldes oftest defekte eller misvedligeholdte afløb og vandlåse.

Ligesom så meget andet i et hus, skal afløb vedligeholdes, hvis de skal virke optimalt. Du kan selv efterse dine afløb og rense dine vandlåse.

Står du med et akut lugtproblem, kan du prøve følgende:

  1. Prøv at trække ud i toilettet og åben vandhanen ved håndvasken i kort tid, så vandlåsen bliver fyldt.
  2. Hæld cirka to liter vand i alle gulvriste. 

Er du tilsluttet en fællesledning og oplever lugtgener efter kraftig regnskyl, kan årsagen være en defekt eller manglende udluftning af kloakinstallation. En vvs'er eller kloakmester kan undersøge årsagen.

Kommer lugten fra en offentlig kloak, kan du kontakte os. 

Hvem ejer kloakken?

Den offentlige kloak ude i vejen ejes af Faxe Forsyning, og derfor har vi ansvaret for at holde den i drift. Kloakken på din egen grund har du selv ansvaret for. Det vil sige, at hvis kloakken stopper eller går i stykker, skal du selv reparere den. Du har derfor også ansvaret for at vedligeholde kloakken på din egen grund. Hvis du bor i en boligforening, er det boligforeningen, der har ansvaret for kloakken på grunden.

Skelbrønden bruges til at bedømme, hvor skellet går mellem den offentlige og private kloak. Normalt er skelbrønden placeret ca. en meter fra skel.

Hvorfor lyser den røde lampe på kassen ude ved vejen?

I nogle områder af vores forsyningsnet har vi minipumpestationer/husstandspumpestationer, som pumper spildevandet fra den enkelte husstand til det nærmeste renseanlæg. Er der fejl på pumpen, lyser lampen rødt. Typisk kan I udlede spildevand til pumpen et døgn efter, den melder fejl. Kontakt Faxe Forsyning i hverdage mandag-torsdag 8-15 og fredag 8-12 på tlf. 70 26 02 07 eller via vores kontaktformular.

Hvorfor må dæksel ikke veje over 30 kg.?

Dækslet til din bundfældningstank må max veje 30 kg. for at undgå, at chaufføren ikke får for tunge løft.

Hvorfor skal jeg betale for forgæves kørsel?

Nogle gange kan chaufførerne ikke komme til din bundfældningstank. Det kan f.eks. være fordi, der er grene, blade eller jord over dækslet. Hvis der ikke er frit til dæksel, når vores chaufføren kommer for at tømme din bundfældningstank, vil du blive opkrævet et gebyr for forgæves kørsel.

Hvorfor skal min bundfældningstank tømmes et bestemt antal gange om året?

Antallet af tømninger er bestemt af husstandens størrelse og selve tankens størrelse. Ved at tømme tanken undgår vi, at slammet løber over og ud i naturen.

Hvorfor vil mit afløb ikke trække, eller hvorfor er der opstuvning i mit toilet?

Før du ringer efter hjælp, bør du tjekke nedenstående:

  1. Er det alle afløb i huset, der har samme problem?
  2. Er din rensebrønd tom?
  3. Kan du se det i din rensebrønd, når du trækker i toilettet?

De tre ting kan afklare, om det er den offentlige kloak eller din private kloak, der skaber problemer. 

Du finder ofte din rensebrønd i indkørslen, forhaven eller andre steder mellem hus og den offentlige vej. Hvis din rensebrønd er tom, og du ikke kan se vandet fra toilettet løbe igennem, sidder proppen i dit eget rør. Her kan du kontakte en kloakmester eller slamsuger. 

Hvis din rensebrønd er fuld, kan du kigge i din rensebrønd tættere på vejen, hvis du har sådan en. Hvis denne også er fuld, sidder proppen formentligt i den offentlige klok. Her er du velkommen til at kontakte os. 

Kun tre ting i dit toilet

Du kan mindste risikoen for et stoppet afløb eller opstuvning i toilettet ved bruge toilettet til kun tre ting:  nemlig tis, lort og toiletpapir. Ting som bind, vatpinde, engangsklude, vådservietter, kondomer og hår stopper dit afløb. Desuden skaber disse ting store problemer for vores pumpestationer og renseanlæg.

Hvornår får jeg tømt min bundfældningstank næste gang?

Find ud af, hvornår du får tømt din bundfældningstank.