Grøn traktor med beholder med sporstof

Undersøgelse af uvedkommende vand i vores kloakker

Faxe Forsyning har registreret, at der findes store mængder uvedkommende vand i kloakken flere steder i kommunen. Derfor arbejder vi sammen med Faxe Kommune, for at undersøge og kortlægge problemet. Men hvad er uvedkommende vand? Hvorfor er det et problem? Og hvordan foregår undersøgelsen? Det kan du læse mere om her på siden.

Hvad er uvedkommende vand?

Uvedkommende vand er en samlet betegnelse for vand, fx regnvand, grundvand og drænvand der utilsigtet finder vej til spildevandskloakken. Når indsivningen i spildevandskloakken overstiger et vist niveau, betegnes det som uvedkommende i forhold til kloaksystemets tiltænkte funktion og dimension.

...

Hvordan foregår undersøgelsen?

Alle grundejere til de berørte ejendomme, har fået besked om at vi kommer forbi.

Vi får hjælp af Møns Entreprenørfirma, som vil gå ejendommene igennem. De går ind på grundene, og hælder et farvet sporstof (vand) ned i tagafløb og eventuelle nedløbsbrønde. Det farvede vand er helt ufarligt, og bruges for at kunne spore vandets vej, så vi kan se hvor det løber hen. Vandet skal gerne løbe ud i regnvandsledningen.

I forbindelse med undersøgelsen kan der derfor forekomme farvet vand i åer og søer, hvor regnvandet løber ud. Farven er ikke farlig for vandmiljøet, og den forsvinder igen.

Da undersøgelsen kun foregår udenfor, er det ikke nødvendigt at være hjemme.

Hvor og hvornår foregår undersøgelsen?

Undersøgelse for uvedkommende vand foregår lige nu i St. Spjellerup, herefter fortsætter vi i Smerup.

Vi startede arbejdet inden jul i det vestlige Terslev. Af de undersøgte ejendomme fandt vi 14 % fejlkoblinger. De pågældende ejendomme, hvor der er problemer, vil blive kontaktet direkte af Faxe Kommune. Vi fortsatte arbejdet i uge 4 og frem i Terslev.

Alle grundejere bliver orienteret inden vi kommer.

Hvorfor er uvedkommende vand et problem?

Der er flere problemstillinger med uvedkommende vand.

Der er store udfordringer ved massive nedbørsmængder, da spildevandssystemet ikke er dimensioneret til også at kunne håndtere regnvand. Og slet ikke, når det regner kraftigt. Regnvandet ”tager pladsen” i spildevandsledninger, og i værste fald kan det føre til oversvømmelser i kældre. Eller det kan få dæksler til at hoppe af på grund af højt vandtryk, fordi vandet bliver ”skubbet” tilbage i ledningerne. Der er også risiko for overløb af spildevand fra brønde og pumpestationer til vandløb.

Derudover giver det uvedkommende vand en øget belastning på renseanlægget, da den samlede mængde vand, der ledes til renseanlæggene, er større, når der både ledes spildevand, grundvand og regnvand til renseanlægget. Det betyder samtidig en markant stigning i de økonomiske omkostninger på renseanlæggene, da de store vandmængder er dyre at håndtere.

Derfor arbejder Faxe Forsyning på at nedbringe mængden af uvedkommende vand.

Hvem har ansvaret? Og hvad kan gøres?

Uvedkommende vand er et generelt problem i kloaksystemet, der altså både kan have negative konsekvenser for vandmiljøet i naturen og øge driftsudgifterne.

Men hvem har ansvaret? Og hvad kan man gøre, for at nedsætte mængden af uvedkommende vand?

Grundejers ansvar

Det er grundejeres ansvar, at spildevandsbrønde er udført med tætte dæksler, og at dækslerne som minimum er placeret i niveau med terræn, så overfladevand ikke strømmer til kloakken.

Som grundejer skal du også sikre, at din kloakinstallation er udført korrekt. Således at regn- og spildevand er tilsluttet de rigtige stikledninger.

Faxe Forsynings ansvar

I det offentlige kloaknet – uden for private grunde – er det Faxe Forsyning, der har ansvaret. For at kunne nedbringe mængden af uvedkommende vand i kloaksystemet, sætter vi skarpt fokus på at opspore uvedkommende vand. Blandt andet ved hjælp af farvet sporstof og TV-inspektion.

Derudover renoverer vi de eksisterende ledninger i kloaknettet, hvor vi ved, at der er meget indsivning af grundvand. Dette sker typisk ved strømpeforing, som er en metode, hvor vi lægger en ny kloakledning ind i den eksisterende. Og altså dermed forer og tætner ledningen.

Jo mere uvedkommende vand vi kan fjerne fra spildevandssystemet, jo større gavn og glæde for klima og vandmiljø.

Emne