Tømning af bundfældningstank

Vi følger et regulativ fra Faxe Kommune om tømning af bundfældningstankene i forsyningsområdet, hvor vi årligt tømmer for cirka 2.500 husstande.

Se, hvornår får du tømt din bundfældningstank her

SMS-service: Driftsforstyrrelse, kundeservice og anlægsarbejde

Denne SMS-service sender dig SMS’er om:

  • Hvornår du får tømt bundfældningstank
  • Driftsforstyrrelser
  • Anlægsarbejde nær dig
  • Andet serviceinformation

Du kan til- og afmelde dig servicen her:

Hvad er en bundfældningstank?

En bundfældningstank er en tank, der renser husstandens spildevand, inden det ledes videre til nærmeste recipient. En recipient er en fælles betegnelse for åer, vandafløb og søer. En bundfældningstank adskiller og tilbageholder bundfældige stoffer og flydestoffer fra spildevandet. Derfor skal den jævnligt tømmes, så den ikke fyldes med slam og løber ud i naturen og dermed laver en forurening. Hvis bundfældningstanken ikke tømmes, vil spildevand og slam sive ud af tanken, og det er derfor vigtigt at få tømt sin tank minimum en gang om året. Når bundfældningstanken tømmes, køres slammet til det nærmeste renseanlæg.

Hvem har bundfældningstanke?

En bundfældningstank er nødvendig, hvis ejendommen befinder sig i det åbne land. Hvis ejendommen ligger i det åbne land, betyder det, at de er for langt væk fra et kloakssystem. Derfor skal de have en bundfældningstank til at rense deres spildevand, hvor de der bor i bebyggede områder i stedet, får renset deres spildevand på renseanlægget.

Klik på 'Regulativ for Faxe Kommunes obligatoriske tømningsordning for bundfældningstanke', hvis du vil læse Faxe Kommunes regulativ om tømning af bundfældningstanke.

Adgangsforhold og indretning

Ifølge paragraf 5 i 'Regulativ for Faxe Kommunes obligatoriske tømningsordning for bundfældningstanke' er der beskrevet følgende om adgangsforhold og indretning:

Bundfældningstanke skal være placeret således, at disse kan være tilgængelige for inspektion, pasning og tømning. Det vil sige, at der skal være fri adgang til tanken, og området omkring tanken skal holdes ryddet således, at der sikres hensigtsmæssige arbejdsforhold for personel og materiel i forbindelse med tømningen.

Ejendommens ejer er forpligtiget til at sørge for fri adgang til bundfældningstanken for det af Faxe Forsyning valgte tømningskøretøj. Afstanden fra fast vej eller plads til bundfældningstank må højst være 50 meter. Ved opførelse af ny ejendom, skal anlæg placeres max 20 m fra adgangsvej. Beplantning langs vejarealer skal beskæres indtil skel, og der skal være fri passage 4,00 meter over vejbanearealer.

Faxe Kommune forbeholder sig ret til at kræve, at der bliver etableret vendeplads nær tanken, hvis det skønnes nødvendigt (f.eks. ved lang intern vej). 3

Der skal endvidere være hensigtsmæssig adgang til tanken, således tømning kan foregå uden særlig risiko for skade på beplantning, hegn og lignende. I forbindelse med tømning må grundejer således tolerere almindelig fremføring af slamsugerslange og kan ikke gøre krav på erstatning for eventuelle skader på beplantning m.v.

Hegn og porte skal være åbne, og arealet skal være friholdt for hunde og andre dyr.

Hvis der ikke er uhindret adgang til tanken, opkræves et gebyr for forgæves kørsel.

Er der noget, der spærrer for tømningen, har grundejeren 10 minutter til at fjerne forhindringen, regnet fra det tidspunkt hvor tømningskøretøjet ankommer til ejendommen. Sker dette ikke, er der tale om forgæves kørsel, som ejer opkræves et gebyr for. Gebyret, der opkræves hos ejendommens ejer, svarer til omkostningerne ved den ekstra anvendte tid, kørsel m.m.

Dæksler

Bundfældningstankens dæksler skal være synlige. Dækslet skal være oplåst og let aftageligt af hensyn til inspektion, tilsyn og tømning.

Vejer et dæksel mere end 25 kg, opkræves et gebyr for, for tungt dæksel jf. takstblad. Det er entreprenør på tømningsordningen, som registrer vægten på dæksel i forbindelse med seneste tømning.