Undgå frostsprængte rør

Frostsprængte vandrør sker heldigvis ikke ofte, men når det gør, kan det gå hen og blive en rigtig dyr og kedelig omgang. Vi har derfor lavet disse syv gode råd til at forbygge frostskader og undgå den dyre regning.

1. Hold huset varmt

Om det gælder fugtskader, svamp eller dine vandrør, så er det en god idé at holde dit hjem minimum 18 grader varmt i løbet af vinteren. Frostskader sker typisk, når det har været frostgrader i en længere periode. Ved at holde dit hjem tilstrækkelig varmet, giver du dine vandrør de bedste forudsætninger for at klare sig.

2. Hold gang i cirkulationen

Vand har svært ved at fryse til is, når det er i bevægelse. Det er derfor en god idé at sørge for, at der er cirkulation i dine vand- og varmerør. Når det bliver vinter, er det derfor en god idé at tjekke, om dine radiatorer har god cirkulation. Hvis de ikke har, kan du enten selv tømme dem eller få en VVS'er til at gøre det, så de igen er klar til at cirkulere vandet optimalt. 

Står dit sommerhus tomt i løbet af vinteren, så er det vigtigt at tømme dine rør for vand og lukke for hovedhanen, inden det blive frostgrader.

3. Isolér dine vandrør

Det er vigtigt at tjekke om dine vandrør er isoleret ordenligt. Manglende eller for gammel isolation kan føre til frostskader. Har du vandrør, der løber langs en ydermur, er det ekstra vigtigt at efterisolere dem.

4. Tjek for skunke

Skunke er hulrum ved taget, og der løber ofte rør i de små hulrum. Det er derfor en god idé at tjekke dit hjems plantegning, og se om du har skunke. Har du, skal du tjekke efter rør, og om de er ordentligt isolerede. Sker der en frostskade på rørene i dine skunke, er der stor risiko for at opdage det for sent. Det er derfor bedst at være på den sikre side.

5. Luk for vandet i sommerhuset

Har du sommerhus, eller skal du væk i længere tid, er det vigtigt, at du tømmer dine rør og lukker for hovedhanen. Er din vask placeret op ad en ydermur, er det desuden en god idé at åbne for eventuelle låger under vasken, så skabet har den samme temperatur som resten af huset.

6. Få hjælp til at tø rørene op

Er dine vandrør allerede frosne, så er det en god idé at få en VVS'er til at hjælpe. Vil du gerne prøve selv, kan du forsøge at tø rørene op med varme håndklæder, men det er desværre en meget langsommelig proces. Det er vigtigt, at du ikke bruger en varmepistol. 

7. Er skaden sket?

Hvis dine vandrør først springer, så er det vigtigste at få stoppet vandstrømmen. Du skal derfor straks lukke for hovedhanen, så snart du opdager ulykken. Hovedhanen sidder typisk ved vandmåleren. Når hovedhanen er lukket, skal du kontakte VVS'eren. Er der vand på gulvet, er det en god idé at fjerne så meget vand, du kan, med håndklæder og eventuelt en spand.

Har du tidligere haft problemer med frosne vandrør, er det sandsynligt, at problemet vil opstå samme sted igen. Det er derfor en god idé at undersøge, om rørene kan flyttes eller isoleres bedre.